Son yıllarda Türkiye’den yurt dışına remote çalışmak ve vergisel yükümlülük konusunda sürekli sorular soruluyor. Bu yazımızda bu konu ile ilgili genel bilgiler sunacağım.
Yurt Dışına Remote Çalışmak ve Vergisel Yükümlülük
Özellikle grafikerler ve yazılımcılar son yıllarda çok fazla remote olarak yurt dışına çalışıyorlar. Bu sayede uzaktan çalışarak döviz kazancı elde ediyorlar. Peki bu kazancın vergi yükümlülüğü nedir?
Öncelikle dikkat edilmesi gereken, çalışılan şirketin Türkiye’de bir şubesinin olup olmaması. Eğer şubesi var ise zaten o şube bünyesinde maaşlı eleman olursunuz ve ekstra bir vergi yükümlülüğünüz olmaz. Ancak şirketin Türkiye’de bir şubesi yok ise yapmanız gereken ilk iş; şirket açılışı olacaktır. Bizimle iletişime geçerek çok hızlı ve kolay şekilde şirket açılışınızı yaptırabilirsiniz. Bu durumda genel olarak şahıs şirketi açmaktayız. Bu aşamada sizin yapmanız gerekenler;
- Şirket açılış işlemleri için vekalet verilmektedir.
- Daha sonra bizimle şirket adresinizi (evinizde olabilir), tapu veya kira kontratınızı, nüfus cüzdan ve ikametgah bilgilerinizi paylaşmanız gerekir.
Şirket açılışı kolay ve hızlı bir işlemdir. Şirket başvurusundan sonra vergi memurları yoklama için şirket adresi olarak belirttiğiniz adrese gelebilirler. Burada çalışma odanızı ve bilgisayarınızı gösterebilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra şirketiniz tamamdır. Kısaca şirket açılışı ile ilgili bilgiler sunduk. Detaylı sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra vergi levhası ve imza sirküleri hazır hale getirilir.
Şahıs şirketi açmanın maliyeti muhasebeci ücreti, vekalet ücreti, imza beyannamesi ve damga vergisi ile ortalama 1000 TL (2022 fiyatı) civarındadır.

Şirketin Aylık Masrafları
Aylık masraflar için çok fazla değişken vardır. Örneğin şuan 29 yaşını aşmamız vergi mükellefleri için hem bağ-kur hem de gelir vergisi ödemeleri için bir fırsat bulunmaktadır. Bu kapsamda bir yıl boyunca bağkur ödemeniz olmaz. Ayrıca 3 yıl boyunca gelirinizin 75.000 TL’ye kadar olan kısmı için vergiden muaf sayılırsınız. Bu kapsamda size kalan ödemeler;
- Muhasebeci ücreti
- Beyanname ve damga vergisi
- 3 ayda bir muhtasar beyannamesi
- Mart ve temmuz aylarında gelir vergisi beyannamesi
- Yurt dışına mal/hizmet satışı yaptığınız için katma değer vergisi ödemezsiniz.
- Ayrıca yurt dışına yazılım ve tasarım gibi hizmetler verdiğiniz için % 50 oranında gelir/kurumlar vergisi avantajınız bulunmaktadır.
Tüm bu işlemleri muhasebeciniz olarak biz takip etmekte ve yapmaktayız. Bu ücretleri de ortalamaya vurduğumuzda 500-1000 TL aralığında çıkmaktadır. Belirttiğim gibi 29 yaşını doldurmadı iseniz ödemeleriniz bunlar. Anlatılan terimlere yabancı iseniz gözünüz korkmasın. Tüm firmalarda bu işlemleri muhasebeciler takip etmektedir. Ancak şirket açıyorsanız ve şirket sahibi siz iseniz artık bu terimlere aşina olmanız ve muhasebeciniz dışında sizin de temel olarak bilgi sahibi olmanızda fayda var.
Eğer 29 yaşından büyük iseniz bu ödemelere ek olarak bağkur ödemeniz olacak. Şuan düzenli olarak ödeme yaparsanız aylık 1.908,95 TL (Kasım 2022). Yılbaşında yapılan zamlar sonrasında bu ücrette artış olacaktır. Ayrıca gelir vergisi ödemeleri içinde detaylı olarak bizi arayabilirsiniz.
Yurt dışına freelance çalışma gibi durumlar önemli konulardır. Hesabınıza yatan ücretler yetkili makamlarca görülmektedir. İlerleyen zamanlarda bu paralar sebebiyle başınızın ağrımasını istemiyorsanız bu konulara önem vermenizi tavsiye ederiz. Kanun nezdinde ben bilmiyordum gibi bir cevap kabul edilmediği için detaylı olarak araştırmanızda fayda olacaktır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…